Faceți căutări pe acest blog

joi, 22 mai 2014

George Grigoriu, compozitorul brailean, i-a compus prima piesa Margaretei PaslaruSursa: infobraila.ro/ 21.05.2014 


MANDRU ca sunt BRAILEAN! Compozitorul brailean care i-a compus prima piesa Margaretei Paslaru

George Grigoriu s-a nascut in 1927 la Braila. George a luat in copilarie lectii de pian, vioara si chitara. A absolvit Conservatorul din Bucuresti (numit pe atunci Regal) la sectia canto. Alaturi de cei doi frati ai sai a infiintat formatia „Trio Grigoriu“.

(...)  George Grigoriu a fost compozitorul care, in 1959, a creat prima piesa special pentru timbrul aparte al Margaretei Paslaru – "Chemarea marii", cunoscuta de public si ca "Și-n apa marii"; in 1960 Margareta Paslaru inregistreaza aceasta melodie la Electrecord iar in 1961 bate toate recordurile de vanzari. Coloana sonora a filmului "Vacanta la mare" a fost semnata tot de el. (...)

George Grigoriu a compus pentru generatia Margaretei Paslaru (artista s-a bucurat de o atentie deosebita din partea sa iar peste ani marele compozitor scria "Margareta Paslaru – un mit al muzicii usoare romanesti") si a promovat voci valoroase de muzica usoara sau alte genuri; totusi, a continuat sa ajute artistii tineri (Luminita Dobrescu, Angela Similea, Stela Enache, Mihaela Mihai, George Enache, Mihaela Runceanu, Marina Florea). Un „elev” mai recent al lui George Grigoriu a fost cantaretul de muzica pop Fuego. 

A semnat partitura unor comedii muzicale si a unor filme de factura dramatica, dintre care cele mai cunoscute au ramas: "Dragoste la zero grade", "Tunelul", "Impuscaturi pe portativ", "Frumoasele vacante", "Conspiratia", "Actorul si salbaticii", "Operatiunea Monstrul", "Cianura si picatura de ploaie". (...)


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.